• 1403/05/24 - 07:45
  • - تعداد بازدید: 22
  • - تعداد بازدیدکننده: 9
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

سومین نشست ماهیانه مقاله خوانی حکمت و تاریخ پزشکی برگزار شد.

سومین نشست ماهیانه مقاله‌خوانی حکمت و تاریخ پزشکی به‌صورت حضوری و مجازی در روز چهارشنبه 1403/5/24، از ساعت 13 تا 14:30 در تالار جرجانی دانشکده طب ایرانی برگزار شد. در این جلسه اعضای هیئت علمی، دانشجویان و دانش آموختگان تاریخ پزشکی، فلسفه، طب و داروسازی سنتی و سایر علاقمندان حضور داشتند.

337188.mp3 سومین نشست ماهیانه مقاله خوانی حکمت و تاریخ پزشکی برگزار شد.

سومین نشست ماهیانه مقاله خوانی حکمت و تاریخ پزشکی برگزار شد. سومین نشست ماهیانه مقاله‌خوانی حکمت و تاریخ پزشکی به‌صورت حضوری و مجازی در روز چهارشنبه 24/5/1403، از ساعت 13 تا 14:30 در تالار جرجانی دانشکده طب ایرانی برگزار شد.

در این جلسه اعضای هیئت علمی، دانشجویان و دانش آموختگان تاریخ پزشکی، فلسفه، طب و داروسازی سنتی و سایر علاقمندان حضور داشتند. در این نشست مقاله‌ای با عنوان " The Physician and the Other: Images of the Charlatan in Medieval Islam " به قلم Peter E Pormann، توسط آقای دکتر محمد صدر، عضو هیئت‌علمی گروه تاریخ پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران و مدیر هسته پژوهشی تاریخ پزشکی ارائه شد.

محورهای سخنرانی دکتر محمد صدر در این نشست را می‌توان در شاخه‌های ذیل تعریف کرد:

محور اول: معرفی نویسنده مقاله شامل اشاره به رشتة تحصیلی، دانشگاه محل تحصیل و استاد راهنمای او، مؤسسات محل اشتغال، زبان‌هایی که تسلط دارند و...

محور دوم: معرفی اجمالی مجله " Bulletin of the History of Medicine" که توسط دانشگاه جان هاپکینز و از سال 1933 به صورت تخصصی در حوزه تاریخ پزشکی با گرایش‌های اجتماعی، فرهنگی و ... منتشر می‌شود.

محور سوم: بررسی انگیزه‌های نویسنده و زمینه نگارش این مقاله

محور چهارم: بررسی نحوه ورود به بحث، تنظیم ساختار مقاله، منابع مورداستفاده، کلمات کلیدی، خط‌مشی نویسنده در طول مقاله و هدف نویسنده در پایان مقاله

محور پنجم: نقد و بررسی محتوای مقاله؛ در این بخش منابع مورداستفاده نویسنده بررسی شده و علاوه بر تصریح بر استفاده وی از منابع کلیدی، به معرفی سایر منابع در دسترس فعلی در این زمینه اشاره شد که می‌تواند زمینه پژوهش‌های دیگری در آینده باشد به شکلی که با ساختار خلاقانه‌تری و منابع جامع‌تری ارائه گردد.

در ادامه دکتر محمد صدر افزود: نویسنده در این مقاله برای نیل به هدف مدنظر در کنار منابع پزشکی مانند آثار رازی، از منابع غیرپزشکی هم استفاده می‌کند؛ برای مثال استفاده از ژانر کتب «حسبه» از جمله کتاب «معالم القربة فی أحکامالحسبة» و کتبی که باهدف افشاگری شیادان در حرفه‌های مختلف نگاشته شده است برای مثال کتاب جوبری با عنوان « کتاب‌ المختار فی کشف الاسرار» و یا استفاده از ژانر کتب «مقامه‌نویسی» از جمله کتاب «مقامات حریری». وی پس از بررسی «نحوة ورود نویسنده به بحث پس از تعریف شارلاتانیسم، پیشینه تحقیق و وجوه مختلف آن» اضافه کرد: شیادی در حرفة پزشکی در گذشته و امروزه، می‌تواند وجوه مختلفی داشته باشد، انواعی از گزارش‌های تاریخی به دست ما رسیده است که قضاوت در مورد هر کدام از آن‌ها نیاز به بررسی دقیق‌تری دارد. وی در ادامه به‌تفصیل گزارشی از داستان‌ها و افسانه‌های تاریخی مختلف این حوزه را ارائه داد. از سایر محورهای موردبحث در این نشست می‌توان به «deontology» یا وظیفه‌شناسی، راه‌‌های سنجش طبیبان، تاریخ اجازه‌نامه‌ها در پزشکی، انعکاس آثار یونانی در آثار اسلامی (با بررسی انتقادات جالینوس به اصحاب الحیل) و... اشاره کرد.

در پایان این نشست، دکتر صدر به سؤالات حاضرین در جلسه پاسخ داد. لازم به ذکر این نشست‌ها به همت هسته‌های پژوهشی حکمت طبیعی و تاریخ پزشکی مؤسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب ایرانی و مکمل، به‌صورت ماهیانه برگزار می‌شود. همچنین کمیته تحقیقات دانشجویی دانشکده طب ایرانی هم در برگزاری این نشست‌ها همکاری می‌کند.

  • گروه خبری : اخبار,اطلاعیه ها
  • کد خبر : 337188
کپی لینک کوتاه:
امین محمدی
خبرنگار:

امین محمدی

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

Template settings